Olvassák el az olvasási szokásokat gyermekekben

A könyvek a legcsendesebb és legállandóbb barátok; ők a leginkább hozzáférhető és legbölcsebb tanácsadók, és a legtürelmesebb tanárok. ~ Charles W. Eliot

Charles Eliotnak igaza volt a tényekben. Aki barátkozott az írott szóval, soha nem lesz magányos. Minden könyvimádó tudja, hogy több életet is élhet, számtalan helyet bejárhat, és számtalan dolgot tehet a könyvein keresztül. Meglátod egy másik személy perspektíváját, és rájössz, hogy nem te vagy az abszolút tekintély a témában.

Napjainkban a televízió és a számítógép megszállta a nappalinkat. A gyerekek minden szabadidejüket bármelyikükhöz ragasztva töltik.

A könyvek sokat tanítanak a gyerekeknek. Bővítik szókincsüket, segítve őket az élet későbbi szakaszában. A nyelvtudás sokszorosára nő. Lökést ad a gyermek fantáziájának, hagyja, hogy az elme eljusson az elképzelhetetlenhez, és növeli a kreativitást. Ha sok mindenről olvas, az jelentősen javítja a gyermekismeret tárolását. Tegyük fel például, hogy többet tud Afrikáról, de érdekes történetet olvas, mint a száraz tankönyvekből.

A szülők kétségbe esnek, megpróbálják bevezetni őket a könyvek csodálatos világába. Mindez azonban nem veszett el egy ujjnyi józan ésszel, egy kis türelemmel és sok szeretetteljes szülővel jó olvasási szokásokat vezethetnek be gyermekeiknek.

Határozzon meg időt az olvasásra

Naponta körülbelül fél órát tartson leolvasási időnek. Ez lehet közvetlenül lefekvés előtt, vagy bármely más alkalom, amely alkalmas mindkettőre. Kezdetben hagyd, hogy elolvassák azokat a könyveket, amelyeket gyerekkorodban meséltél. A sztori ismerős lesz, és könnyű lesz kiválasztaniuk a szavakat.

Kezdje fiatalon

A könyvek iránti érdeklődés egyik napról a másikra nem generálható. Ez egy lassú folyamat, amikor a gyermekben megtanul beleszeretni az írott világ elvarázsolt világába. Ha leghamarabb meghonosodik az olvasási szokás, akkor ez a gyermek növekedésével lassan kialakul. A szülőknek el kell kezdeniük, amint a gyermek megérti. Olvasson fel történeteket kétéves gyermekének. Lassan szüntesse meg ezt a történetet a történetolvasáshoz.

Baba lépések

A szülőknek reálisnak kell lenniük elvárásaikban. Ne gondolja, hogy a gyermek rögtön bele fog kezdeni az olvasásba, amikor először kezébe veszi a könyvet. Az első néhány alkalommal elakadhatnak a kiejtéstől. Finoman javítsa ki őket. Még az egész oldalt is elolvashatják anélkül, hogy egy szót is értenének. Azonnal elmagyarázza nekik az egész könyvet, és működésbe hozza az agyukat. Tegyen fel egyszerű kérdéseket a történettel kapcsolatban. Végül ráérnek a könyvek megfejtésére.

Olvas

Nagyon fontos, hogy példamutatással tanítsuk a gyerekeket. Győződjön meg arról, hogy a gyerekek látják, hogy olvassa. Ha könyveket olvas, gyermekei automatikusan ugyanezt teszik. Nagyon nehéz meggyőzni a gyermeket a bőséges olvasásról, ha a szülők soha nem vesznek fel egy könyvet. Nemcsak inspiráció lesz, hanem a gyerekek is szórakoztatónak találják a közös olvasást.

Szerezzen könyveket érdekes témákról

Ha a gyermek nagy Micimackó rajongó, szerezzen be néhány könyvet erről a karakterről. A piacok bővelkednek a karikatúrákkal kapcsolatos különféle dolgokban. Végezzen egy kis piackutatást, és szerezze be az adott karakter könyveit. Győződjön meg arról, hogy a könyvek színesek és festői. A nyomtatásnak nagynak kell lennie, mivel az apró betűs olvasás fárasztó lehet. Vásárlás előtt nézze át a könyveket. A szavaknak olyan szintűeknek kell lenniük, amelyeket a gyermek megért. A túl könnyű vagy túl kemény könyvek nagyon könnyen elvonják a gyerekek figyelmét.

Segédeszközök telepítése

A szülők számos segítő eszközt használhatnak az olvasás ösztönzésére. Hozzon létre egy hirdetőtáblát, és tegyen rá rajzfilmeket vicces megjegyzésekkel. Tűzzön rá egy kis limericket vagy verset, hogy gyermeke olvashassa. Hangoskönyv készletet is kaphat. Ennek van egy szalagra rögzített története a nyomtatott könyvvel együtt. A gyerekek olvasás közben felfoghatják a kiejtés árnyalatait. Tegyen jegyzeteket a Tiffin mezőbe. Szókincsépítő játékok letöltése a számítógépre.

Egyetemes olvasási idő

Ne korlátozza az olvasást a szoba korlátaira. Használja ki a körülöttünk lebegő szavak bőségét. Mutassa meg a szavakat a felhalmozódásokon az úton. Kérd meg a gyermeket, hogy olvassa fel a mozi plakátján található krediteket. A címlapok újságból való elmondása nagyon jó módja a tanulásnak. Amíg arra vár, hogy megérkezzen az orvos, elolvashatják a füzeteket. Az étteremben hadd olvassák el a menüt, és döntsenek a sorrendről. Kérd meg őket, hogy fejtsék meg az új játékra vonatkozó utasításokat.

Ne nyomd

Próbálja ki mindezt nagyon alkalmi módon. Ha a gyermek úgy érzi, hogy az olvasás felé tolják, akkor elakad, mint hajthatatlan ló. Mindez vadul érdekes játéknak tűnik. Emlékezz Tom Sawyerre! Tegyük fel például, hogy az orvosra várva ne nyomja a füzetet a gyerekek kezébe, és rendelje el, hogy olvassák el őt is. Ehelyett mondd nagyon -nagyon lazán (unatkozó hang elengedhetetlen): „Ebben a füzetben négy szó kezdődik ch -vel.” A gyermek azonnal megpróbálja megtudni a tényt, és talál még néhány szót az indításhoz.

Ezek a technikák csak általános segédeszközök, amelyek segítenek a gyerekeknek többet olvasni. Szülőként lelkesedést kell mutatnia új tevékenysége iránt. Finoman javítsd ki őket, ha tévedsz. Mutass lelkesedést és megbecsülést, amikor a gyermek olvasni akar. Jó ötlet könyveket vásárolni ajándékként és ösztönzésként. Beszélje meg a könyvet, amelyet a gyermek most olvasott. Beszéljen kedvenc karakteréről a könyvben. Ha film készül az adott könyvről, akkor mindenképpen vigye el hozzá.

Ne erőltesd, kalauz. Amint a gyermek megtanulja, hogy olvasnia kell, ez egy másik tárgy lesz, amely fárasztó feladat. Az olvasást kellemes időtöltésként kell bevezetni, és nem szigorú büntetésként.

Tehát folytassa, mutassa be gyermekeinek az írott szót, és soha többé nem lesznek magányosak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük