Kukorica, pamut és csokoládé: Hogyan változtatta meg a maja a világot

Bolygónk történetében egyetlen civilizáció sem létezett hosszabb ideig, mint az ókori maják. A történelmi időszak, amelyben ők voltak az élen, 3500 évig tartott. Ez egy hallatlan alak, és vitathatatlanul olyan, amelyet soha nem fognak legyőzni. Ez a civilizáció nagyjából i. E. 2500 -tól uralkodott. 900 -ig Nincsenek írásos vagy szóbeli hírek, amelyek bejárhatnák a földkerekséget, hogy leírhassák tetteiket és a bolygóra és az emberiség többi részére gyakorolt ​​hatását. Lényegében ők voltak a „történelem fantomjai”.

KUKORNA, PAMUT ÉS CSOKOLÁD: HOGYAN VÁLTOZTATTAK A MÁJÁK A VILÁGOT, úgy néz ki, mint egy tankönyv, amit esetleg meg kell vásárolnia a társadalomtudományi órára. Ez lehet egy idézett szöveg is, amely segíti a dolgozat vagy a dolgozat kutatását. Elég száraz cuccnak hangzik, mi? Örömmel mondhatom, hogy James O’Kon szerző kezében ez a szemnyitó mű sohasem volt meglepő, és örömmel tarthatta minden intelligens ember érdeklődését, aki többet szeretne megtudni minden idők talán legbefolyásosabb civilizációjáról .

Ahelyett, hogy egyenesen fejezetről fejezetre tekinteném, azt gondoltam, hogy érdekesebbé teszem a dolgokat.

10 dolog, amit a világ megköszönhet a majáknak
1. A maják kozmikus filozófusok voltak. Mindig az égen figyelőknek tartották magukat, és ez a szükséglet a körülöttünk és körülöttünk lévő világegyetem megértéséhez tette őket a legkorábbi ismert csillagászokká. Fantasztikus ismereteket szerezhettek a kozmosz harmonikus összetételéről. Igen, jóval Carl Sagan előtt!
2. Ők voltak a szótörténet legnagyobb agronómusai. Híressé tették a fajta kifejezést. Nem csak növények vagy virágok összessége, hanem természetes folyamat, amelyet gondos műveléssel csiszoltak. Megköszönhetik Columbusnak, hogy globális útjain elterjesztette a hírt az eredeti „virághatalmi” emberekről.
3. A nulla szám feltalálása. Ezen nincs mit nevetni (nem szójáték). A matematikusok azt hirdették, hogy az emberi korszak egyik egyedülálló eredménye, és a maja legnagyobb szellemi teljesítménye a nulla. Ez olyan kultúra volt, amely annyira introspektív és intelligens volt, hogy képesek voltak felfogni azt a fogalmat, hogy valami értéktelen – de mégis kiindulópontja a numerikus sorozatoknak!
4. Kukorica. A régóta amerikai indián leletnek tartott kukoricát, vagy ahogy azt gyakrabban nevezzük – kukoricát – a magas hozamú gabona kifinomult termesztése miatt hozták létre. Egyesek Maya legnagyobb találmányának nevezték. Eonokkal előrébb jártak, mint a genetikai manipuláció trendje az élelmiszertermékek létrehozásakor-különösen olyan, amelyben ma az emberek nem mehetnek moziba anélkül, hogy élvezzék a kukorica „forró levegőtől felszabadult” változatát.
5. Az avokádó. A botanikailag Persea americana néven ismert gyümölcs az utóbbi években népszerűvé vált egészségügyi előnyei miatt. Ez a trópusi élvezet a szeretett Guacamole Dip központi összetevője. A maják avokádófákat műveltek, amelyek eredete a cenozoikum korába nyúlhat vissza.
6. A manióka és hogyan változtatta meg a világ táplálkozási módját. A manióka gyökerét a maják is tömegesen termesztették, és a „trópusok kenyere” világszerte számos kultúrában elterjedt. Ez a nagyszerű szénhidrátforrás csak a cukornád és a cukorrépa mögött áll ebben a kategóriában.
7. Buborékgumi. O’Kon beszél a tömeggyártású kemény gumibotokról, amelyek minden baseball-kártyacsomagot elkísértek (jóval azelőtt, hogy a gyűjtők gúnyolódtak a gyakorlaton, mivel csökkentették értéküket). Köszönetet mondhatunk a majáknak, akik elvitték Chicle -t vagy a sapodilla fa nedvét, és rágásra és élvezetre késztették. Nem tudom, hogy valóban buborékokat fújtak -e vele vagy sem…
8. Csokoládé/kakaó. Sokunknak, különösen a hölgyeknek nagyon személyes kapcsolata van a csokoládéval. El tudod képzelni Valentin napot vagy húsvétot nélküle? Ez volt a maják szerelme a csokoládéval és általában a kakaóval, négy évezreddel ezelőtt. Igen, még meleg, habos italt is készítettek belőle!
9. Pamut. Ezt sokáig az Egyesült Államok déli részén található nagy gyapotültetvényeknek tulajdonították. Azonban a vadgyapotnövény szakértő termesztésével ismét ez lett a világ legértékesebb és legtermékenyebb növényi rostja. Ezenkívül igazán sima és lélegző szövetet készít a ruházathoz.
10. Dohány. A cigaretta- és szivarfüstölés az általuk termelt másodlagos füsttel együtt tabu lehet az elmúlt években az általuk okozott kedvezőtlen egészségügyi feltételek miatt. Ennek ellenére lehetetlen nem felismerni, hogy minden civilizációt megérintett a dohány – az indián békecsövektől a Marlboro Manig. Ismét a maják Nicotiana művelése utat nyitott egy olyan bűnnek, amelyet minden őket követő civilizáció élvezett.

Ez csak karcolja a felszínt James O’Kon által a szövegre alkalmazott fantasztikus kutatásokon. Szórakoztató és érdekes olvasmány. Ennél is fontosabb, hogy minden bekezdésben érezni lehet O’Kon lelkesedését a téma iránt, és ez is messze az átlagos tankönyv fölé emeli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük